Signalement: Vaderland en Vrede 1672-1713. Publiciteit over de Nederlandse Republiek in oorlog. Signalement: Vaderland en Vrede 1672-1713. Publiciteit over de Nederlandse Republiek in oorlog.

De publieke belangstelling voor de oorlog tussen de Nederlandse Republiek tegen het Frankrijk van Lodewijk XIV was groot. Zij blijkt uit kranten, pamfletten, preken, liedjes, gedicht, prenten, schilderijen en gedenkpenningen. Breed gedragen was het idee dat wat in de honderd jaar sinds de Nederlandse opstand en de strijd tegen Spanje was verworven en opgebouwd, niet verloren mocht gaan. Men sprak over het behoud van het ‘vaderland’. Deze studie laat zien welke rol dit gemeenschappelijk identiteitsbesef speelde tijdens tientallen jaren van oorlog.

Donald Haks
Hilversum: Verloren
ISBN:978-90-8704-337-7
352 pagina’s. 

Geef een reactie