Signalement: De foute oorlog. Schuld en nederlaag in het Vlaams proza over de Tweede Wereldoorlog

De foute oorlogIn De foute oorlog bespreekt Jan Lensen een van de meest bepalende gebeurtenissen voor de hedendaagse collectieve herinnering; de Tweede Wereldoorlog. Een groot aantal opvattingen en discussies over ideologie, ethiek en identiteit werd beïnvloed door de herinnering aan de oorlog. De hoeveelheid Vlaams proza over de Tweede Wereldoorlog – zo’n 300 boeken – toont aan dat dit herinneringsproces ook actief plaatsvond binnen literatuur. Lensen onderneemt in De foute oorlog een studie naar deze ‘literaire oorlogssporen’, met speciale aandacht voor vijf thema’s: de gebeurtenissen rond mei 1940, het verzet, de collaboratie, de repressie en de jodenvervolging. Voor elk thema biedt het boek een overzicht van relevante romans en novelles, met analyse van thematische tendensen en inzicht in de kenmerken en ontwikkelingen van de literaire beeldvorming. De rode draad is de vaststelling dat de literaire oorlogsherinnering doordrongen is van een scherpe kritiek op het morele en politieke gedrag van de eigen gemeenschap tijdens en na de oorlog. In plaats van een goede herinnering, gedragen door overwinning en bevrijding, ontstaat het beeld van een foute oorlog waarin nederlaag en schuld overheersen; een beeld dat in de Vlaamse collectieve herinnering vaak is weggedrukt, maar dat Vlaamse auteurs telkens opnieuw op het voorplan hebben gebracht.

 

Interesse om dit boek te recenseren? Stuur een mail naar:boekbeoordelingen@tntl.nl

 

 

De foute oorlog. Schuld en nederlaag in het Vlaams proza over de Tweede Wereldoorlog

Jan Lensen

Garant

Antwerpen/Apeldoorn

2014

248 pagina’s

ISBN: 9789044131611

€ 27,90