Signalement: De ongetemde tong. Opvattingen over zondige, onvertogen en misdadige woorden uit het Middelnederlands (1300-1550)Signalement: De ongetemde tong. Opvattingen over zondige, onvertogen en misdadige woorden uit het Middelnederlands (1300-1550)

Martine Veldhuizen laat in De ongetemde tong zien dat de preoccupatie met negatief spreken verschillende laatmiddeleeuwse genres doortrekt. Aan het gesproken woord werd een grote schadelijke kracht toegeschreven en het spreekorgaan diende dan ook zorgvuldig te worden gecontroleerd. Met behulp van een taaltheoretisch instrumentarium analyseert zij zowel kerkelijke als profaan-ethische teksten en vergelijkt deze met juridische bronnen. Langs deze weg laat zij de contouren zien van een overkoepelend ‘discours van de ongetemde tong’ in de late middeleeuwen.

Interesse om dit boek te recenseren? Stuur een mail naar: boekbeoordelingen@tntl.nl

 

 

 

 

 

 

De ongetemde tong. Opvattingen over zondige, onvertogen en misdadige woorden uit het Middelnederlands (1300-1550)

Martine Veldhuizen

Uitgeverij Verloren

2014

198 pagina’s

ISBN 9789087044107 

Geef een reactie